Veranderingen in 2021 gericht op de hypotheek

Het kan een groot verschil maken of je een huis koopt in 2020 of in 2021. Wat zijn de grootste veranderingen?

Jaarlijks is er nieuws te melden dat van invloed kan zijn op nieuw af te sluiten hypotheken en het kopen van een huis. Dat is niet anders in 2021. Welke veranderingen gaan huizenkopers merken in 2021?

In 2021 mag het tweede inkomen voor 90 procent worden meegeteld. ​

 

Het tweede inkomen telt voor een groter deel mee

Tweeverdieners kunnen het tweede inkomen nu voor 80 procent meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek op het inkomen. In 2021 mag het tweede inkomen voor 90 procent worden meegeteld. Afhankelijk van het inkomen zal dit voor de gemiddelde tweeverdieners een verruiming van de maximale hypotheek opleveren tussen 5.000 tot 10.000 euro.

Geen overdrachtsbelasting meer voor kopers tot 35 jaar oud

Er zijn plannen om de overdrachtsbelasting per 2021 af te schaffen voor kopers tot 35 jaar oud. Hierdoor kunnen deze kopers een mooi bedrag besparen, want de overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de koopsom van de woning. Er wordt nog gesproken over een maximering wat betreft de koopsom waar de vrijstelling voor geldt. Het kabinet moet nog een definitieve beslissing nemen over de vrijstelling en de maximering van de koopsom.

Het kopen van een tweede huis wordt juist duurder

Vastgoedbeleggers zijn in 2021 juist slechter uit. Volgens de huidige plannen gaan zij juist meer overdrachtsbelasting betalen, namelijk 8 procent. De hoge heffing geldt als de koper van een huis er niet zelf in gaat wonen. Het beleggen in vastgoed wordt op deze manier ontmoedigd. Zo moeten particuliere kopers een voordeel krijgen bij het aankopen van een huis.

Maximale hypotheek met NHG stijgt

Met Nationale Hypotheek Garantie heb je recht op een korting op de hypotheekrente. Maar de regeling staat niet voor iedereen open. In 2020 kun je een NHG-hypotheek krijgen tot een koopsom van 310.000 euro. In 2021 verschuift deze grens naar 325.000 euro. Het maximale bedrag is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen.

Het kopen van een huis met een studieschuld op je naam wordt eenvoudiger

Het hebben van een studieschuld is de laatste jaren vanzelfsprekender geworden. Maar de terugbetalingsregeling is gelukkig zeer soepel. Veel voormalige studenten hebben 35 jaar de tijd om de schuld terug te betalen. In 2021 kunnen huizenkopers met een studieschuld meer lenen op het inkomen in vergelijking met het maximum in 2020.

Minder teruggave van de Belastingdienst voor sommige huizenkopers

De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kun je aftrekken van het inkomen. Huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf kunnen in 2021 tegen een lager belastingtarief de betaalde hypotheekrente aftrekken. In 2020 gaat het nog om een tarief van 46 procent. In 2021 zakt het fiscaal voordeel naar 43 procent.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-12-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.