Verzekeraars en banken helpen tijdens de coronacrisis

Door het coronavirus blijkt dat we financieel kwetsbaar zijn. Een aantal banken werkt aan een tijdelijke stop op hypotheekaflossingen. Er komen meer maatregelen aan.

Door het coronavirus hebben we ervaren dat financiële vooruitzichten van de ene op de andere dag sterk kunnen verslechteren. Veel zzp’ers, ondernemers en werknemers hebben het tijdelijk financieel zwaarder. De banken hebben plannen om tijdelijk de aflossing op de hypotheek op te schorten. Tijdens de crisisperiode alleen maar hypotheekrente betalen zou veel huiseigenaren goed uitkomen, maar kan dat zomaar?

Wat zijn de plannen van de banken?

Klanten met een hypotheek kunnen tijdelijk stoppen met aflossen op de hypotheekschuld. Voor huiseigenaren die financieel in zwaar weer zitten kan dit zorgen voor vermindering van de geldzorgen. Het kabinet heeft ook al maatregelen getroffen, maar die richten zich hoofdzakelijk op ondernemers en op het inkomensvlak. Snijden in de vaste lasten zal extra lucht geven voor huiseigenaren.

Pensioengelden worden namelijk deels belegd in aandelen.​

 

De financiële gevolgen van het coronavirus zijn enorm

Doordat het dagelijkse leven volledig ontregeld is, heeft het virus grote invloed op de portemonnee van gezinnen. Ze dreigen hun baan te verliezen, maar ook op langere termijn heeft het gevolgen. De economie kan een grote klap krijgen wat nog maanden of jaren gevolgen kan hebben op het besteedbaar inkomen van gezinnen. De aandelenkoersen hebben zware klappen opgelopen. Ook als je zelf geen aandelen bezit heeft het wel invloed op jou. Pensioengelden worden namelijk deels belegd in aandelen.

Mag je zomaar stoppen met het aflossen op de hypotheek?

Voor de moderne hypotheken heeft het niet meer aflossen op de hypotheekschuld gevolgen. Er moet namelijk maandelijks afbetaald worden om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Daar hebben de banken het in dit stadium nog niet veel over, dat is pas een volgende stap. Als er binnen de politiek draagvlak bestaat voor het plan, komt er mogelijk ook wel een regeling om te voorkomen dat huiseigenaren de hypotheekrenteaftrek verliezen.

Het niet meer aflossen heeft gevolgen voor de toekomst

Vóór 2013 werden er vaak hypotheken afgesloten met een aflossingsvrij deel. Toen had het niet aflossen nog geen gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Door het aflossen tijdelijk te schrappen wordt de volledige schuld binnen de looptijd niet meer afbetaald. De misgelopen aflossingen moeten een keer weer ingehaald worden of er blijft op de einddatum van de hypotheek een aflossingsvrij deel over. Als het opschorten van het aflossen maar een paar maanden duurt, zal het mogelijk niet problematisch zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Ga je jouw huis verkopen? Neem in ieder geval ontbindende voorwaarden op in het koopcontract. Door de coronacrisis kan het gebeuren dat je de hypotheek niet rond krijgt. Zonder een ontbindende voorwaarde in het koopcontract kun je niet zonder een boete onder de koop uit.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-03-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.